حضور سرپرست محترم دانشگاه و رئیس کرسی یونسکو در آموزش محیط‌زیست دانشگاه پیام‌نور در نشست کرسی‌های یونسکو در ایران

این نشست در روز چهارشنبه 17 بهمن در محل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با حضور دکتر سیمایی صراف وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر فرطوسی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، آقای یاگ سرانگ رئیس دفتر یونسکو در تهران، دکتر احمد پاکتچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو، کارشناس برنامه از مقر یونسکو در پاریس و با شرکت روسای دانشگاه‌های میزبان و روسای کرسی‌های یونسکو در ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم؛ در افتتاحیه نشست کرسی‌های یونسکو در ایران، دکتر حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با طرح این پرسش که چه عواملی یک جامعه را به سوی پیشرفت و توسعه پایدار سوق می‌دهد، سخنان خود را آغاز کرد و بر اهمیت بنیان علمی و فرهنگی قوی‌تر تاکید نمود. وزیر علوم با اشاره به نقش مهم یونسکو در ایجاد بستری برای تبادل دانش و تجربیات علمی از طریق تاسیس کرسی‌های مختلف، افزود: این کرسی‌ها نه تنها به ارتقای آموزش و پژوهش کمک می‌کنند، بلکه تفکر نقاد و روحیه پژوهشگری را در نسل‌های آینده تقویت می‌کنند.
وی تبادل فرهنگی و علمی، پژوهش‌های نوآورانه و توجه به نیازهای محلی را به عنوان سه نکته اساسی در فعالیت کرسی‌های یونسکو برشمرد و نقش نهادهای میزبان، روسای کرسی‌ها، دانشگاه‌ها و وزارت علوم را در حمایت و تامین منابع مالی برای تقویت عملکرد و توسعه این کرسی‌ها مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد که ارائه نتایج موثر و حل مسائل کشور و منطقه از سوی این کرسی‌ها، بهترین مشوق برای تامین این منابع خواهد بود. وزیر علوم، نقش کرسی‌های یونسکو را در دیپلماسی علمی حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: در دنیای امروز، تبادل افکار و فرهنگ‌ها ضروری است و این کرسی‌ها می‌توانند فضای همکاری بین‌المللی کشورها را هماهنگ کرده و روابط قوی‌تری برقرار سازند.
ایشان با اشاره به موانع موجود در حوزه ارتباطات علمی بین‌المللی، از جمله تحریم‌های علمی، بر لزوم غلبه بر این موانع و بهره‌گیری از فرصت‌های بی‌نظیری که برای آینده علمی کشور فراهم خواهد شد، تاکید کرد. وی همچنین بر گسترش تبادل دانشجو و محقق و توجه ویژه ایران به توسعه چنین تبادل‌هایی در سطح بین‌المللی تاکید ورزید

در نشست کرسی‌های یونسکو در ایران، هم‌چنین دکتر فرطوسی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران با اشاره به نقش این سازمان در ترویج صلح و توسعه پایدار از طریق آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات، گفت: کرسی‌های یونسکو در کشورهای عضو از جمله جمهوری اسلامی ایران می‌توانند با ایجاد هم‌افزایی در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی به تحقق اهداف یونسکو کمک کنند. وی با بیان اینکه ۱۸ کرسی یونسکو در حوزه‌های مختلف در دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی ایران تشکیل شده‌اند، افزود: این کرسی‌ها نقش مهمی در تقویت آموزش، پژوهش و توسعه دانش در سطوح مختلف ایفا می‌کنند. دکتر فرطوسی با تاکید بر اینکه ایران می‌تواند از ظرفیت شبکه کرسی‌های یونسکو برای ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش‌های علمی در کشور و منطقه استفاده کند، تصریح کرد: محدودیت‌های مالی، تحریم‌ها و برخی مسائل سیاسی و اقتصادی از جمله چالش‌های پیش روی همکاری‌های علمی هستند. ایشان با اشاره به اهمیت مقوله فرهنگ، اعلام کرد اولویت معرفی طرح پیشنهادی برای تاسیس کرسی‌ها با موضوع فرهنگ خواهد بود و از کرسی‌های یونسکو انتظار می‌رود با گسترش دستورکار خود علاوه بر فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و برگزاری نشست و همایش در فرایند سیاست‌گذاری و ارتباط با جامعه نقش موثر خود را ایفا نمایند.

در این نشست؛ آقای دکتر امین ناجی سرپرست دانشگاه ضمن سخنانی با معرفی دانشگاه پیام‌نور به‌عنوان قطب آموزش محیط‌زیست در کشور بر گستردگی این دانشگاه و امکان بهره‌مندی از توانمندی اساتید دانشگاه در حوزه‌های مختلف در استان‌های سراسر کشور تأکید نمودند.
ایشان ضمن تأکید بر لزوم استفاده از توانمندی اقتصادی بر پایه خیران جهت برنامه‌های کرسی‌های یونسکو از تدوین دستورالعمل اجرایی جهت ارسال به کلیه مراکز و واحدهای استانی برای کاهش مصرف ظروف یک‌بارمصرف و پلاستیکی خبر دادند و از حضار جهت شرکت در هشتمین همایش ملی آموزش محیط‌زیست در روز 7 اسفند سال جاری به مناسبت پاسداشت روز ملی آموزش محیط‌زیست دعوت به عمل آوردند.
آقای دکتر شبیری رئیس کرسی یونسکو در آموزش محیط‌زیست دانشگاه پیام‌نور نیز ضمن ارایه گزارشی از دو دوره فعالیت این کرسی، برنامه‌های آتی آن را تشریح نمودند.
در این نشست هم‌چنین مقرر شد دانشگاه پیام‌نور میزبان نشست بعدی کرسی‌های یونسکو در ایران با حضور کلیه روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های مرتبط باشد.